UBUD • Inima datinilor balineze

UBUD

Inima datinilor balineze

Micul orășel pitoresc cu iz asiatic a devenit în timp un adevărat centru cultural și turistic pentru insula Bali. Pe lângă obiectivele deja cunoscute, Ubud oferă șansă oricărui călător să descopere traiul de zi cu zi al balinezilor, plin de spiritualitate și tradiție.

Despre Ubud ...

Am primit recomandări din mai multe locuri să nu mergem foarte mult în partea de sud a insulei, unde zona este ultra-turistică, împânzită de resorturi și petreceri la fiecare colț de stradă. Nu am vrut să pierdem timp să ne convingem personal de acest aspect și am ales Ubud.

Orășelul este un bun punct de plecare pentru o călătorie prin Bali și se află chiar în centrul insulei, având legături cu toate zonele ce merită văzute. Este la o oră distanță de aeroportul din Denpasar și poți lua un taxi din aeroport, dar noi recomandăm să aranjezi cu cei de la cazare drumul până în Ubud.

Datorită fluxului mare de turiști care ajung aici, în oraș au răsărit multe restaurante mici și cochete, magazine de brand, tarabe cu souveniruri și stand-uri ale diferitelor agenții de turism, însă micul Ubud reușește să își păstreze un farmec aparte.

Un homestay de vis

Prin oraș nu există multe variante de cazare în afară de homestay-uri și câteva complex-uri hoteliere, asa că am ales să stăm la Gusti Kaler House aproape de centrul Ubud-ului. Aici am avut apartamentul nostru privat cu o terasă spre curtea fabuloasă a locației, plină de verdeață și diferte sculpturi întruchipând personaje mitologice hinduse (în Bali, hinduismul este cea mai răspândită religie).

Recomandăm cazările de tip homestay deoarece ai șansă să observi viața de zi cu zi a localnicilor, te bucuri de asemenea grădini superbe și totodată ajuți comunitatea locală. De la gazde am și primit diverse sfaturi cum și când este mai bine să vizităm anumite locuri și la care spectacol de seară să mergem (în fiecare seară se desfășura câte un spectacol artistic la micile temple din oraș).

Prietenii noștri Mie și Nasi Goren

Trecerea de la mâncarea indiană iute și consistentă la orez și teițeii cu pui a fost un șoc, dar unul plăcut deoarece am devenit instant fani ai preparatelor balineze. Pe lângă clătite și banane prăjite ce le primeam la micul dejun (inclus la cazare), am făcut o pasiune pentru teițeii cu pui și legume care au fost delicioși la toate warung-urile. La restaurantele mai fancy, preparatele au venit în mici boluri pentru a putea degusta cât mai multe, iar felurile principale se servesc pe frunză de banan.

Mie Goreng/ Nasi Goreng – preparat cu teței/orez cu legume și pui sau soia.

Warung – mic local de familie unde se servesc preparate specifice.

Monkey Forest

Ca probabil majoritatea călătorilor ajunși în Bali, primul loc interesant peste care am dat a fost Monkey Forest chiar din centrul orașului. Parcul este destul de mare și plin de vegetație, sculpturi și, evident, macaci. Pentru o sumă modică, poți să te destinzi câteva ore urmărind ce năzbâtii fac maimuțele, fie că se fugăresc între ele, fie că fură câte o gustare din rucsacul unui turist.

BINE DE ȘTIUT:  Macacii nu sunt foarte prietenoși. Este bine să nu ai cu tine mâncare sau obiecte valoroase la vedere și sub nici o formă să nu încerci să îi atingi. Dacă ai noroc, poate se urcă unul pe tine, dar atunci cu atât mai multe trebuie să îl lași și să aștepți să plece.

Terasele de orez de la Tegallalang

Un alt obiectiv pe care îl văzusem peste tot pe Instagram a fost Tegallalang Rice Terraces la scurtă dinstanță de Ubud. Am fost nevoiți să comandăm un taxi pentru a ajunge aici, deoarece varianta cu scuter am exclus din start la ce haos era pe stradă. 

Este bine să ajungi aici cât mai de dimineață, pe același consideret ca la multe alte obiective, lumină ideală și puțini turiști. Terasele de orez sunt multe și aproape fiecare intrare aparține unui bar/local unde se percepe o mică taxă. Drumeția nu durează foarte mult, traseul este pe poteci înguste (care după ora prânzului devin împânzite de oameni) și locuri de făcut poze sunt nenumărate. 

După ce am terminat drumeția și am urcat înapoi la drum,  ne-am îndreptat spre unul din localurile mai dichisite de pe margine, unde am băut ceva răcoritor și ne-am dat pe faimoasele bali swings de la Uma PakelDistracție garantată și nu uita să iei GoPro-ul cu tine.

BINE DE ȘTIUT:  În cazul în care nu ești pregătit să înfrunți nebunia din trafic pe scuter, ai aici un telefon de la șoferul cu care am umblat noi și a fost foarte amabil: +62 819-9925-5568.

La pedalat prin sătuce balineze

Pentru a descoperi și mai mult cultura și tradiția balineză, noi ne-am înscris într-un tur cu bicicleta prin împrejurimile Ubud-ului, de-a lungul satelor din zona rurală, unde am aflat despre diferite meșteșuguri, ne-au fost explicate datini și obiceiuri locale și am participat la o degustare pe o plantație de cafea.

La astfel de tururi te poți înscrie la oricare din micile tarage ale agenților de voiaj aflat peste tot prin Ubud. Se pleacă de dimineață cu mașina până la locul de start, apoi fiecare am primit o bicicletă și i-am dat bătaie pe colinele verzi cu direcția Ubud unde am fost așteptați cu un prânz pe măsură (inclus in tur).

Ubud Art Market

Nu există nimeni care a fost în Ubud și nu s-a pierdut măcar o dată prin piața locală denumită Traditional Art Market. Aici este cel mai bun spot de cumpărat haine, genți, diverse accesorii și amintiri, iar toate prețurile sunt negociabile. Pregătește-te de aglomerație și multă vorbăraie și ține minte că balinezii consideră primul client ca fiind norocos și poți primi un discount generos.

Totodată, o simplă plimbare prin centrul orașului de poate purta prin cele mai neașteptate locuri. De la mici temple și pavilioane dedicate zeilor hinduși și până la mici warung-uri ascunse cu mâncare delicioasă, Ubud este împânzit de astfel de locuri care așteaptă să fie descoperite. 

Noi mai recomandăm o vizită la Puri Saren Palace unde poți observa arhitectura specifică balineză și o drumeție relaxanta pe Campuhan Ridge cu o priveliște înverzită de-a lungul întregii poteci.

BINE DE ȘTIUT:  Nu uita că în fiecare seară are loc câte un spectacol la templele din Ubud, așa că nu ezita să întrebi și eventual să ceri un flyer cu informații de la fiecare templu. Promitem că nu veți regreta.

Din Ubud este foarte ușor să îți stabilești un itinerariu deoarece oferă posibilitătea de a ajunge oriunde pe insula Bali. Fie ca vrei să iei un speedboat pe Nusa Penida sau Gili Islands, să te înscrii într-un one-day tour cu templele din jur sau să participi la un hike pe vulcanul Mount Agung, vei găsi oferte pe gustul fiecăruia la toate punctele de turism din centrul orașului. 

Nici noi nu am reușit să vizităm tot ce are de oferit această destinație, dar cu siguranță vom reveni cu cea mai mare plăcere. 

Perioada ideală

Perioada ce mai bună de vizitat este de la sfârșitul lui martie și până prin august

Transport

Singurul bus este Kura-Kura, iar scutere am comandat prin Gojek

Cazarea potrivită

Pe Booking am găsit cele mai bune oferte, dar am consultat și Agoda.

ALTE POVEȘTI DE PE ACESTE MELEAGURI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top