PUSHKAR • Universul pe o stradă

PUSHKAR

Universul pe o stradă

Ne-am pornit înspre Pushkar cu gândul de a sta două zile, dar am fost atât de fermecați de atmosfera orășelului că am rămas aproape o săptămână. Am simțit oprirea aici ca un moment de liniște în nebunia cu care eram deja obișnuiți în India. 

Despre Pushkar...

Considerat oraș sfânt de către hinduși, Pushkar este o destinație favorită atât pentru pelerini cât și pentru turiști. Numit grădina de trandafiri a Rajastanului, este unul din cele mai vechi orașe cu o vibrație culturală impresionantă.

Conform legendei hinduse, zeul Brahma, creatorul universului, a scăpat o floare de lotus asupra orașului care a dus la formarea lacului cu același nume. Orașul găzduiește singurul templu dedicat zeului Brahma din India. Hindușii consideră o călătorie spre Pushkar ca fiind pelerinajul final care trebuie făcut pentru a obține mântuirea.

Pentru a ajunge aici a trebuit să schimbăm 2 autobuze: Jaipur-Ajmer timp de 2 ore și apoi încă 1 oră cu busul din Ajmer până în Pushkar. Alte rute nu am găsit și ne-a fost de mare ajutor aplicația redBus.

Atmosfera liniștită se poate vedea și în stilul de viață și dispoziția localnicilor care nu te mai agasează pentru a-ți vinde fel de fel de produse și te salută cu un zâmbet cald și primitor. Totul se întâmplă pe o singură stradă care face înconjurul lacului. Fiind un orășel mic, vei vedea aceleași fețe prietenoase în fiecare zi, de la negustorii de haine și până la bătrânii care împart flori, ceea ce te va face să te simți ca într-o mare familie. Nici nu mă mir că am stat aproape o săptămână!

Unde te poți relaxa în Pushkar

Am avut noroc că am ales un hostel (Moustache Hostel) curat, ieftin și cu multă personalitate unde pentru doar 12 lei pe noapte am putut să ne bucurăm o perioadă mai lungă de timp de locație. În curtea interioară se face foc in fiecare seară, iar terasa de la ultimul etaj a devenit pentru noi locul perfect pentru a savura cafeaua dimineața. 

Hostelurile Moustache sunt răspândite prin toată India și cei de la recepție îți pot rezerva camere în următoarele destinații la un preț mai bun decât pe internet. Imediat la ieșire, vei găsi o hartă pictată a orășelului ca să te poți orienta fără a mai sta cu telefonul în mână toată ziua.

Lacul și ceremonia Aarti

Începem dimineața cu o plimbare prin buticurile pline de haine și zorzoane, unde de la un where are you from? ajungem să povestim tot felul cu vânzătorii bine dispuși, să negociem relaxat pentru una sau alta și să ne luăm rămas bun, chiar dacă nu am cumpărat nimic. Când soarele începea să devin greu de suportat, ne-am retras la umbra terasei de la hostel, așteptând orele răcoroase ale serii pentru a ne plimba pe malul plin de viață al lacului.  

 

Accesul pe mal se face prin zecile de porți de intrare aflate e jur împrejur și, totodată, nu este voie să te aproprii la mai puțin de 30 de metri de lac cu încălțăminte în picioare. Noi am aflat asta după ce mai mulți indieni au sărit pe noi când ne croiam drum spre mal și ne-au făcut semne disperate să ne descălțăm imediat. Nu ne-am opus îndemnelor insistente și am pus sandalele în rucsac pentru a putea savura, nestingheriți, apusul zilei asupra Pushkar-ului. 

BINE DE ȘTIUT: În fiecare dupămasă, înainte de apus, are loc ceremonia  Aarti pe malul lacului. Atmosfera liniștită a orașului se umple de sunete de tobe, psalmuri și miros de bețișoare parfumate, iar majoritatea localnicilor iau parte la acest ritual sacru, umplând malul și treptele dimprejurul acestuia.

Dar, ca în toată India, vei întâlni și unele persoane care vor să facă un ban de pe tine. Așa că atenție la femeile care vin și îți cer să le cumperi lapte pentru copii sau la cei care îți oferă flori și cer bani apoi. Cel mai bine e să refuzi politicos și să îți vezi mai departe de drum.

 

Lecții de tocmeală

Pushkar este de departe cel mai potrivit loc pentru cumpărături. Eu am plecat de acasă cu rucsacul pe jumatete gol din dorința de a-mi achiziționa aici îmbrăcăminte autentică. Visam la bluzele și rochiile colorate pe care le vedeam în pozele fetelor pe Pinterest și toate recomandau să nu îți aduci haine de acasă. Și bine au zis! Sunt atât de ieftine, colorate și speciale hainele aici încât nu mi-aș fi dorit să port altceva.

Dacă nu îți place să negociezi, aici sigur vei învăța dacă nu vrei să plătești de trei ori mai mult.  Oricum, din momentul în care te vede vânzătorul că ești turist, prețul se umflă considerabil și nu va scădea niciodată până la prețul care îl plătesc localnicii. Acest obicei este valabil oriunde în India și cel mai bine este să te obișnuiești cu asta, ei știu că pentru noi oricum este un preț de nimic. 

PREȚUL REAL: După o negociere serioasă cu negustorii, am ajuns să dăm pe bluze și pantalonași cam 250 ₹ (15 lei), papucii și sandalele se pot negocia cam la 200 ₹ (12 lei), brățările la 20 ₹ (1,20 lei) iar o rochie lungă scade până la 600 ₹ (35 lei).

Recomandăm și o vizită la templul dedicat lui Brahma, care se afla chiar pe malul lacului și este deschis pentru toată lumea. Dimineața și seara sunt ceremonii unde merg toți localnicii și poate deveni cam înghesuit dar este și asta parte din atmosferă.

 

Delicii vegetariene la Pawan

O altă surpriză a fost mâncarea și, spre marea mea încantare, orașul este vegetarian, iar orice produse din carne sau ouă sunt strict interzise. În schimb, preparatele vegetariene sunt foarte bune și în orice direcție ai lua-o, nu vei putea să nu dai peste cei de la Pawan – și nu vei greși să iei loc la una dintre măsuțe pentru a degusta o lipie cu de toate.

 În altă seară am fost la Raju Terrace unde am gustat câteva preparate gătite în mica lor bucătărie și am găsit în meniu chiar și pizza Margherita (chiar că a devenit preparat internațional), iar dimineața ne delectam cu o cafea și un banana lassi de la oricare din micile terase care împânzesc orașul.

 

Cu forțe proaspete și poftă de călătorie, ne-am luat rămas bun de la mica oază de liniște și am plecat plini de entuziasm spre noua noastră destinație, orașul albastru Jodhpur.

Perioada ideală

Din luna Noiembrie până în Martie vremea este perfectă cu nopți răcoroase și zile senine.

Transport

Bilete de bus am găsit pe redBus, pentru tren am folosit Ixigo, iar în rest aplicațiile Uber și Ola.

Cazarea potrivită

Pe Hostelworld unde am găsit cele mai bune oferte, dar am consultat și Booking și Agoda.

ALTE POVEȘTI DE PE ACESTE MELEAGURI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top