INDIA • O călătorie neașteptată

INDIA

O călătorie neașteptată

India este una dintre cele mai interesante locuri de văzut de pe glob și cu siguranță merită un loc pe lista oricărui călător dornic de experiențe noi și cu curiozitatea necesară să descopere o cultură deosebită și unică.

Despre India ...

După o lună și ceva prin India trebuie să recunoaștem că este nevoie de o doză mare de curaj și de o minte deschisă pentru a te putea bucura de ce are de oferit această țară și nu de puține ori ne-ar fi prins bine câteva sfaturi și informații despre cum decurg lucrurile aici.

Vei avea ocazia însă ocazia să te pierzi prin nenumăratele bazare pline de viață și poveste ale vechilui Delhi, să te plimbi prin vechile palate ale maharajilor din Jodhpur, să prinzi primele raze de soare pe treptele de la Taj Mahal și să descoperi o cultură cu adevărat inedită pe această lume…dar evident, India este enormă! Probabil ai nevoie de o viață întreagă să îi descoperi farmecul și frumusețea.

Perioada ideală de sejur

Principalul factor care influentează perioada de sejur este sezonul musonic, care începe la sfârșitul lunii mai pe coasta sud-vestică și îți croiește drum spre continent până prin iulie. În această perioadă ploile sunt abundente, umiditatea ridicată și risc mare de inundații pe în toată țara. De evitat!

Așadar, un interval ideal ar fi din luna noiembrie și până în martie, când vremea este perfectă pentru a vizita Delhi, Agra sau Jaipur, iar nisipul de pe plajele din Goa începe să se încălzească. În schimb, pentru cei care doresc să viziteze munții Himalaya și zona Himachal Pradesh, lunile de vara marchează începutul sezonului de hiking.

Totodată, poți să îți organizezi călătoria ca să prinzi unul din nenumăratele festivaluri și evenimente din India, cum ar fi  renumitul festival Holi din luna martie.

Pe unde am ajuns în 40 de zile

Traseul nostru:

India este o țară de aproximativ 13 ori mai mare ca România și distanțele pe hartă pot fi înșelătoare. Așadar, când am ales India ca următoarea noastră destinație, am vrut să nu ne facem un itinerariu foarte bine stabilit de dinainte ca să vedem unde ne va purta călătoria noastră, că doar în acest fel vom avea parte de cele mai inedite experiențe.

Traseul l-am stabilit pe drum, alegând locurile pe care voiam să le vizităm cu doar câteva zile înainte, deoarece multe din acestea le-am descoperit din poveștilor altor călători și din recomandările localnicilor.

New Delhi

Namaste India!

New Delhi este un loc ideal pentru acomodare cu stilul de viață indian și este plin de locuri care merită vizitate. Doar o plimbare prin istoricul Old Delhi și micile străduțe aglomerate este o experiență în sine. Întradevăr este mult praf în aer și localurile par neîngrijite, oamenii se împing între ei fără jenă și trebuie să te uiți de două ori înainte să treci strada, dar toate acestea fac parte din cultura locală și din farmecul acestei țări.

Agra

Răsăritul la Taj Mahal

Următorul punct pe traseu a fost să vedem marele Taj Mahal din Agra. De ținut cont că dimineața, pe la ora 10-11 când ajung majoritatea turiștilor veniți cu day-tripuri, coada de la intrare poate deveni extrem de lungă și riști să ajungi în înghesuială și lumină proastă. De accea recomandăm minim o noapte de cazare ca să fii sigur că prinzi primele raze de soare la Taj Mahal.

Jaipur

The Pink City

Ultimul oraș din tringhiul de aur al Indiei a fost Jaipur, capitala regiuni Rajasthan. Denumit și Pink City datorita faptului că a fost vopsit în roz în anul 1876, orașul este la fel de aglomerat și întortocheat ca și Delhi, însă are în centru unul dintre cele mai frumoase palate din India.

Odată un mare centru comercial și industrial, Jaipur și păstrat câteva din meșteșugurile de odinioară și vei găsi nenumărate bazare și mici magazine de țesături și bijuterii peste tot prin oraș, unde clădirile au căpătat patina timpului, dar și câteva temple ascunse prin munți și au ajuns sub stăpânirea maimuțelor.

Pushkar

O oază în deșert departe de haosul orașelor

Situat în jurul unei mici oaze, chiar imediat lângă deșertul Thar, Pushkar a fost una dintre cele mai idilice locuri în care am ajuns din India. Are o singură stradă principală care face înconjurul lacului și care adăpostește toate magazinele, restaurantele și cazările pe care le oferă orașul. În fiecare seară toți localnicii iau parte la ceremonia Aarti care are loc pe malul lacului și umple orașul de ecourile cântecelor și a muzicii specifice.

Dacă ești în căutarea de îmbrăcăminte tipică indiană, aici vei găsi cele mai bune prețuri și cea mai decentă calitate la articolele de îmbrăcăminte din câte am putut noi descoperi.

Jodhpur & Udaipur

Descoperă vechile reședințe ale maharajilor

Rajasthanul este cunoscut ca având unele dintre cele mai frumoase orașe din India, iar următoarea noastră destinație a fost un alt oraș “colorat”, Jodhpur. Centrul orașului a fost vopsit în albastru, ducându-ne cu gândul la Chefchaouen-ul Marocului, iar în spatele străduțelor tronează la peste 100 de metri înălțime Fortul Mehrangarh

 Și apoi ajuns în ultimul loc din Rajasthan, orașul lacurilor – Udaipur care ne-a întâmpinat cu o atmosferă mult mai liniștită și cu malurile sale pline de viață. Orașul are unul dintre cele mai mari palate regale din India, cât și o reședință regala aflată în mijlocul lacului. Nu rata o vizită la Animal Aid pentru câteva ore în compania unor animale care cu siguranță se vor bucura nespus de prezența ta.

Kerala

Partea pitorească a Indiei

Odată ce am ajuns în sudul Indiei, ne-am dat seama că nu peste tot este nebunia tipică orașelor indiene, iar verdele vegetației ia locul clădirilor prăfuite și a străzilor murdare de până atunci.

Primul loc pe care am vrut neapărat să îl vedem a fost micul sătuc din vârful muntelui – Munnar. Locația este înconjurată de munții Ghats și de culturi de ceai care se întind cât vezi cu ochii.

După ce ne-am muncit picioarele cutreierând munții și potecile printre arbuștii de ceai, am ajuns și în ultimul loc al călătoriei noastre prin India, Alleppey. Orașul este cunoscut pentru rețeaua de lacuri nu departe de țărm, unde există mai multe comunități lacustre și care se pot explora cu o barcă tradițională pentru o experiență inedită.

Cazarea potrivită

Fiind doi backpackeri aventuroși, nu am mers pe variantele de hotel sau cazări fancy și am ales să stăm in hosteluri și, uneori, la câte un homestay. Putem spune că a fost o decizie foarte inspirată, deoarece majoritatea hostelurile din India sunt noi, cu condiții de cazare foarte bune și localizare centrală, iar la homestay-uri am petrecut timp în mijocul unei familii indiene.

Pentru o experiență adevărata, recomandăm cu căldură aceste două variante pentru că așa vei cunoaște alți călători, vei face schimb de impresii și povești din locurile vizitate și vei primi uneori sfaturi și sugestii vitale în alegerea următoarei destinații.

Hostelworld ne-a ajutat de cele mai multe ori să găsim locuri de cazare foarte bune și primitoare. Poveștile cu ceilalți călători, sfaturile primite de la staff-ul indian și lecțiile de hindi dimineața la un masala chai ne-au făcut șederile prin India cu atât mai plăcute.

Ne-am orientat spre Booking când am căutat un homestay sau guesthouse, într-un loc mai pitoresc, pentru a petrece și ceva timp cu o familie indiană. Recomandăm cu căldură astfel de șederi pentru o experiență inedită.

Am folosit siteul Agoda ca backup la celălalte două și ca să comparăm prețuri de cazare, aici fiind uneori prețuri mai mici.

Cum ne-am plimbat de colo-colo

Transport Urban

Circulația în India este un haos general (se circulă pe stânga) dar se conduce încet și toată lumea este foarte atentă la ceilalți participanți la trafic, chiar dacă ți se va părea că șoferul tău conduce ca un nebun și începi să rostești în gând o rugăciune. 

Când oprești pe stradă un tuk-tuk sau un taxi, este obligatoriu să stabilești de la început prețul călătoriei (extrem de negociabil) pentru că nu folosesc aparate de taxare și nu există preț standard. Mai există și linii de autobuz în orașele mai mari dar de obicei sunt foarte înghesuite și nu prea respectă un orar anume.

În New Delhi cel mai simplu mijloc de transport este metroul. Se pot cumpăra jetoane pentru o călătorie din toate stațiile de metrou și sunt destule linii pentru a ajunge în orice colț al orașului.

BINE DE ȘTIUT: Intrarea la metrou în New Delhi se face pe bază de jeton și trebuie să ai grijă să nu îl pierzi pentru că vei avea nevoie de el și la ieșirea din stație.

Obișnuiți deja cu acest serviciu încă de acasă, l-am folosit aproape peste tot fără probleme. Mașinile sunt de obicei noi și curate, iar șoferii foarte “îndemânatici”.

Un alt furnizor de taxi des întâlnit prin India. Nu se găsește peste tot si l-am folosit doar când nu găseam pe Uber.

Acesta funcționează doar în Goa, unde nu exista Uber sau alte servicii de transport privat.

Transport Extra-urban

BUS. Ca și mijloc de transport între diverse locații noi am folosit în principal bus-urile (preț mic, climă, varietate mare) la care poți cumpăra bilete online fără bătaie de cap și recomandăm să alegi cele cu A/C pentru că sunt mai confortabile și mai curate în general. Plus că primești o apă la jumate gratis.

Principala aplicație pentru a achiziționa bilete online pentru autocare în India. Simplu de utilizat și nu am avut niciodată probleme cu cumpărarea biletelor.

TREN. Am ales varianta aceasta pentru drumuri pe distanțe mai mari ( 7ore +) datorită confortului (majoritatea vagoanelor sunt sleeper class, adică au cușetă) și a drumului fără zgâlțâieli. 

Este destul de complicat să cumperi bilete online deoarece este nevoie de cont și număr de telefon de India, dar cam toate locurile unde am fost cazați se oferă să achiziționeze biletele pentru tine. 

Recomandăm să alegi variantele de vagon de la 3AC în sus deoarece sunt mai curate, mai puțin înghesuite și pentru simplu fapt că pasagerii sunt mai civilizați. Noi am mers și cu general class, dar doar ca experiență și doar o singură dată – thanks but no thanks.

Am folosit această aplicație în special pentru a găsi rutele de tren cele mai ieftine și scurte, dar și pentru că arată live unde se află trenul, cât are delay și poziția vagoanelor. Foarte util, mai ales când trenul stă în stație doar câteva minute.

AVION. În ce privește zborul, am ales această variantă pentru a economisi timp când distanța parcursă cu trenul sau bus-ul depăsea 14-15 ore și nu era diferență mare de preț. Majoritatea companiilor de zbor low-cost din India, gen IndiGo și SpiceJet, au avioane bune și servicii de calitate.

Oferă multe variante de zboruri și primești bonus la prima înregistrare pentru discount pentru bilete. Aici găsești și bilete pentru majoritatea tipurilor de transport, dar și cazări sau oferte speciale. 

Aceasta este cea mai mare companie de zbor din India. Uneori am găsit biletele mai ieftine direct pe site-ul lor.

Bucătăria indiană

Întradevăr, la început am întâmpinat și noi dificultăți și îndoieli când alegeam unde să ne oprim să mâncăm Până la urmă am cedat tentației și ne-am luat inima-n dinți, deoarece la fiecare colț de stradă se gătea ceva delicios și doar mirosul te făcea să te lingi pe buze.

India este plină de preparate gustoase, care diferă de la regiune la regiune, dar principala caracteristică este iuțeala. Deci e bine să specifici când comanzi “less spicy” (sau chiar no spicy) ca să te poți bucura de ea, însă mulți indieni nu înțeleg această noțiune și îți vor găti mâncarea așa cum știu ei mai bine. Vei găsi recomandări de localuri și mâncăruri specifice prin postările despre călătoria noastră prin India, unde nu am ratat să menționăm nici un preparat bun pe care l-am încercat.

Ca regulă principală, nu mânca niciunde consideri că arată suspicios, nu este curat sau nu vezi nici un client la masă. Nu garantăm că nu te vei îmbolnăvi de faimosul Delhi belly, dar poți preveni asta pe cât posibil dacă ești puțin atent la anumite aspecte:

  • Încearcă să vezi unde merg localnicii și unde este mai tot timpul coadă (în special femei și copii) pentru a fi sigur că mâncarea are rulaj și este proaspătă.
  • Nu consuma apă de la robinet și orice produs care conține gheață deoarece apa din India nu este potabilă pentru noi.
  • Alege doar fructele cu coajă (banane, mango, portocale, etc) și evită orice aliment negătit care a intrat în contact cu apa de la robinet (salată, legume, fresh-uri, etc).
  • Atenție la sosuri. Dacă cumva observi că nu sunt păstrate la rece, mai bine te orientezi spre un alt loc de unde să mănânci.
  • Recomandăm să alegi, pe cât posibil, variantele vegetariene. Mâncărurile care conțin carne au risc mai mare de a fi cu probleme. Majoritatea indienilor sunt vegetarieni și poți găsi cu ușurință nenumărate feluri delicioase.
    Spală-te pe mâini și folosește dezinfectant de mâini înainte de orice masă.

Sfaturi utile

India este cu totul o altă cultură, civilizație și mentalitate decât cu ce suntem noi obișnuiți acasă sau chiar în Europa. Și de aceea e bine să ții cont de câteva lucruri înainte să ajungi pe meleagurile acestei țări. 

Viză de călătorie

Pentru a vizita India este obligatori să obți o viză de turist în prealabil. Viza este valabilă 3 luni de zile și se poate obține online de pe acest site. Trebuie să ai pregătită o poză color tip pașaport, câteva detalii despre unde vei ateriza și ce locuri vrei să vizitezi și să completezi un formular cu datele personale. Viza vine pe email în maxim 3 zile și e bine să îi faci câteva copii color să ai la tine pentru orice eventualitate.

Comunicare

Noi am luat o cartela de AirTel de cum am ajuns și am fost destul de mulțumiți de ea. Pentru o lună de zile primești 1.4 GB de net/ zi și convorbiri nelimitate în rețea (noi ne-am luat o cartelă fiecare) la prețul de 400₹ (25 lei). Există mai multe rețele, printre care și Vodafone, dar nu le-am încercat încă. E recomandat să îți iei măcar o cartelă SIM pentru a primi un număr de telefon de India pentru a-ți face cont pe diversele aplicații de transport în comun și nu numai.

Sănătate

Este foarte recomandat (însă nu obligatoriu) să îți faci vaccinul împotriva hepatitei A și B, dar și cel contra febrei tifoidei și DTP (vaccin impotriva difteriei, tetanosului si a tusei convulsive). De asemenea ține cont că apa de la robinet din India trebuie evitată sub orice formă deoarece nu este potabilă pentru noi, chiar dacă a fost folosit la spălat alimente sau pentru gheața dintr-un suc. Cumpără întotdeauna apă îmbuteliată și verifică să fie sigilat dopul înainte să bei. 

Ținută

India are o populație predominant hindusă, iar ca atare este de bun simț să te îmbraci decent în spațiile publice, mai ales în lăcașele de cult sau alte locuri sfinte. Totodată, este obligatoriu să te descalți (poți să rămâi în șosete) în temple sau chiar în casele oamenilor. Chiar și îmbrăcat normal și decent, nu vei scăpa de privirile insistente, uneori enervante, ale majoritatea indienilor (mai ales dacă ești femeie) care nu văd în holbat ceva lipsit de respect. 

Prețul pentru turiști

De cum ajungi în India, vei fi văzut ca un portofel umblător și nici un negustor sau vânzător nu va ezita să scoată un bănuț în plus de pe tine. E bine de știut că există loc de negociere la orice fel de cumpărături, chiar și la unele cazări. Produsele din supermarket-uri sau mici magazine au de obicei un preț de vânzare fix înscris pe ele și nu este negociabil.

ALTE POVEȘTI DE PE ACESTE MELEAGURI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top