JODHPUR & UDAIPUR • O călătorie în timp

JODHPUR & UDAIPUR

O călătorie în timp

Cu nuanțe amețitoare de albastru și temple sculptate în piatră, Jodhpur și Udaipur, două dintre cele mai mari orașe din Rajasthan, Tărâmul Regilor, ne-au oferit prilejul de a descoperi frumusețea și obiceiurile de pe vremea împăraților și a maharajilor.

Jodhpur - Orașul albastru

De la vechiile bazare pline de negustori și până la pavilioanele sculptate în piatră ale Mehrangarh-ului, experiență din Jodhpur  a fost ca o călătorie în timp. De îndată ce ne-a lăsat tuk-tuk-ul la porțile vechiului cartier central, ne-am dat seama că acest oraș are o mare istorie în spatele zidurilor sale albastre. 

Croindu-ne drum spre hostelul la care urma să ne petrecem următoarele 3 nopți, am putut doar să admirăm pe fugă fațadele bogat ornamentate care se înălțau de-a lungul aleilor înguste.

Pe lângă atracțiile turistice, este o simplă plăcere doar să te pierzi printre străzile albastre și să descoperi locuri ascunse pe acoperișuri, orașul fiind plin de rooftops care mai de care mai dichisite care oferă mâncare, băutură și o panoramă de invidiat.

Cel mai bun view de dimineață din Jodhopur

Mici “palate” și clădiri vechi, reconvertite în hoteluri și hosteluri, împânzesc tot centrul Jodhpurului, de jur-împrejurul stâncii monumentale unde se află fortul Mehrangarh. Dacă ești în căutarea cazării ideale, asigură-te ca are terasă la ultimul etaj unde poți savura o cafea dimineața cu una din cele mai splendide priveliști din India.

Noi am stat la HotelLaVie, pentru două nopți, și mai apoi la Zostel (pentru că nu am mai putut prelungi la prima cazare). Ambele ne-au încântat nespus, atât terasa cochetă de la HostelLaVie, cât și mâncarea bună de la restaurantul celor de la Zostel. Mai multe hosteluri din Jodhpur poți găsi aici.

Toorji Ka Jhalra

Așa am dat peste vechea sursă de apă a orașului – Toorji Ka Jhalra – care acum a devenit o atracție principală pentru turiști, dar și cel mai căutat loc de joacă și scăldat printre localnici. Fiind prima fântână cu trepte – step well – pe care o vedem în India, am rămas impresionați de dimensiunile sale și de modul în care a fost concepută, cu seturi de trepte pe fiecare latură care duc adânc spre fundul bazinului cu apă.

Norocul a fost că am ajuns aici dis de dimineață când orașul abia se trezea iar ceilalți turiști erau probabil la micul dejun, așa că am avut locul doar pentru noi. De obicei, la orele prânzului când soarele devine greu de suportat, treptele se umple de localnici aflați în căutarea unui loc la umbră și eventual o baie. 

Dacă simți nevoia de ceva răcoritor și de puțină adrenalină, poți să te alături celorlalți tineri care se întrec în sărituri de pe marginea bazinului. Recomandăm un duș lung după toata bălăceala.

Ghanta Ghar

Apoi ne-am lăsat purtați pe străduțele înguste spre Ghanta Ghar, piațeta cu orologiu, într-o scurtă plimbare printre tarabele negustorilor de mirodenii din bazarul Sadar care te va lăsa cu nasul dezorientat, dar și cu o dorință de a încerca să gătești toate preparatele indiene când ajungi înapoi acasă. 

Aici poți găsi tot ce are de oferit Jodhpur-ul în materie de mâncare și alte ciuguleli, dar și multe sortimente de dulciuri pentru care este renumit orașul.

Fortul Mehrangarh

Restul zilei ni l-am petrecut prin galeriile și pavilioanele Mehrangarh-ului, fosta reședință a maharajului, descoperind vechiile obiceiuri și datini ale nobililor și familiei regale. Nu prea ai cum să îl ratezi pentru că domină întregul peisaj la o înălțime de aproape 120 de metri deasupra orașului. 

O bijuterie arhitecturală, marele fort al Jodpurului este unul dintre cele mai spectaculoase palate fortificate din India și merită pe deplin un loc pe itinerariul oricărui călător. 

Se poate ajunge foarte ușor pe jos, urmând cărarea pietruită de la baza muntelui – recomandăm această variantă pentru ca vei putea vedea orașul de la diferite înălțimi și priveliștea e superbă.

BINE DE ȘTIUT: Vizita te va costa 600₹ (36 RON) însă primești un pliant și un audioguide gratuit pe care sugerăm să îl folosești pe parcurs pentru că relatează cu o voce foarte plăcută istoria palatului.

Aici am aflat despre Durbar, ceremonia în care maharajul se întâlnea cu publicul în saloane special amenajate și despre rolul elefanților pe timp de război ca principală forță a armatelor indiene, dar si pe timp de pace când aceștia erau împopoțonați și folosiți în procesiunile familiei regale. 

Am descoperit viața din spatele pereților fortificați, povestea prințului care a moștenit tronul pe când avea doar 4 ani și importanța datinilor regale strâns legate de diferitele încăperi și pavilioane ale palatului.

BINE DE ȘTIUT: După o scurtă plimbare până în capătul vestic la fortăreței, vei găsi un mic templu dedicat lui Vishnu, bogat ornamentat și plin de sculpturi în piatră, de unde poți surprinde un peisaj superb asupra orașului.

Cea mai bună omletă din India

Croindu-ne drum spre piațeta Ghanta Ghar, am dat peste o mică omletărie – și când spunem mică ne referim că era compusă dintr-un aragaz, o tigaie și un bucătar foarte priceput – sub numele de Omlette Shop. Așa că am luat un loc la una din măsuțe de pe marginea străzii și am degustat una din cele mai bune omlete din India. 

Omletăria funcționează încă din 1974 și se regăsește în ghidurile de călătorie de la Loney Planet și TripAdvisor. Îndemânaticul Shaum prepară câte o omleta pe rând, singurele ustensile fiind tigaia, ulciorul de metal pentru bătut ouă și o furculiță, însă rezultatul a fost o Masala Omlette delicioasă. 

Recomandăm de altfel și Jhankar Restaurantunde am servit câteva bucate după rețete tradiționale din Rajasthan, iar pentru cei care au o afinitate pentru deserturi, Jodhpur este renumit pentru preparatele dulciurile sale precum Jalebi sau Anjeer Ki Barfi.

Udaipur - Orașul lacurilor

Următoarea oprire a fost Orașul Lacurilor, Udaipur. Obișnuiți deja cu arhitectura tipică și labirintul de străzi și alei caracteristic orașelor din India, Udaipur a adus un aer proaspăt prin podurile și malurile sale care erau mereu pline de viață. 

Relaxare pe marginea lacului

În Udaipur am ales să admirăm priveliștea de pe terasa hostelului GoStops (cazarea a fost aproximativ 30 RON/noapte) , situat pe marginea lacului și aproape de zona centrală. Revenim din nou cu recomandarea de a alege să stai în hosteluri oriunde ai merge în India datorită atmosferei relaxate, dar și curățeniei și ospitalității. Mai multe hosteluri din Udaipur poți găsi aici.

Udaipur City Palace

Primul obiectiv pe lista noastră a fost o vizită la City Palace, care trona pe marginea lacului Pichola. Fiind cazați chiar pe partea cealaltă a lacului, îl vedeam în fiecare dimineață de pe terasa hostelului. Se mai poate vizita și Jagmandir, fosta reședință regală aflată în mijlocul lacului, care între timp a devenit hotel, dar pe noi nu ne-a mai tentat obiectivul după ce văzusem atâtea palate mult mai spectaculoase. 

BINE DE ȘTIUT: Imediat după ieșirea din palat vei găsi două mari temple hinduse îmbrăcate în sculpturi în piatră, pe care merită să le explorezi și nu te costă nimic

Am rămas impresionați din primele clipe de grandoarea construcției și de decorațiunile în piatră și lemn care trădau o minuțiozitate și măestrie cum nu se mai găsește. Vizita se face după un traseu clar stabilit care ne-a purtat prin coridoare înguste, turnuri viu colorate, galerii înverzite și intrări monumentale. 

Însă fii pregătit cu cel puțin o sticlă de apă și niște pantofi comozi pentru că turul palatului este destul de lung și te vei trezi urcând șiruri nesfărșite de trepte. Pentru o vizită reușită, e bine să ajungi aici la prima oră (se deschide la 9:30 dimineața), înainte să dea buzna toate grupurile de turiști care vor invada cotloanele palatului cât ai clipi.  

Animal Aid - o experiență unică

Încă de când eram în Jodhpur am aflat de Animal Aid, un adăpost pentru animale la câțiva kilometri de Udaipur, așa că am urcat într-un Uber (cam 100 rupi a costat drumul dus) și ne-am dedicat aproape o jumătate de zi în compania văcuțelor abandonate, a câinilor loviți sau bolnavi (nimic contagios, evident) și a altor animale cu sufletul mult mai mare decât al nostru. 

Adăpostul funcționează cu ajutorul voluntarilor, deopotrivă indieni și străini, care se luptă din greu cu neglijența și indiferența oamenilor față de aceste animale.

BINE DE ȘTIUT: Dacă te simți generos și vrei să ajuți adăpostul printr-o donație, îți poți cumpăra un tricou foarte mișto de la ei cu doar 20 lei. Vor aprecia enorm și îți va rămâne o amintire cu acest loc.

A fost o plăcere să stăm în preajma lor și să le ținem companie, să le dăm de mâncare și să le scărpinăm pe frunte (în special pe căprițe), dar totodată am și aflat despre cum ajung aici în fiecare zi vaci cu kilograme de plastic în stomac, cum sunt ajutați cățeii loviți de mașini să umble din nou prin fizioterapie și cum animalele, care după tratament nu mai au șanse să revină la o viață normală, sunt lăsate să își ducă traiul la adăpost în cele mai bune condiții.

Bagore Ki Haveli

Seara o poți petrece la un spectacol interesant la Bagore Ki Haveli unde te vei distra pe seama diferitelor reprezentații și momente mai mult sau mai puțin “profesioniste” (nu ne-am așteptat la foarte mult când biletul a costat dar 7 lei), dar ne-am distrat pe cinste.

 A fost plăcut ca după fiecare zi de explorat orașul în lung și-n lat să poți savura o bere și un garlic naan pe malul lacului, să admiri reflecțiile apusului și să te încarci cu forțe proaspete.

Nu rata un thali delicios la Neelam

Recunoaștem că nu este ușor să găsești un loc bun de mâncat în India, nici după recomandările de pe TripAdvisor, dar din pur noroc am reușit să dăm peste cei de la Neelam, care servesc un thali delicios. Restaurantul este defapt o singură încăpere cu câteva mese, dar aceste lucruri nu ne mai surprind deloc. Mâncarea indiană parcă nici nu îți vine să o mănâncci într-un loc rafinat.

Dimineața ne-am băut cafeaua la Grasswood Cafe și după ne-am luat câteva un sandwich foarte bun de la BrewVilla care să ne țină de foame până seara, când ne orientam spre un restaurant pe terasa unei clădiri sau pe marginea lacului. Am mai descoperit un curs de gătit la cei de la Millets of Mewar, însă era ultima zi și nu aveam timp. Dacă cumva ajungi pe acolo și participi la curs, poți lăsa într-un comentariu impresiile tale pentru alți călători.

Perioada ideală

Din luna Noiembrie până în Martie vremea este perfectă cu nopți răcoroase și zile senine.

Transport

Bilete de bus am găsit pe redBus, pentru tren am folosit Ixigo, iar în rest aplicațiile Uber și Ola.

Cazarea potrivită

Pe Hostelworld unde am găsit cele mai bune oferte, dar am consultat și Booking și Agoda.

ALTE POVEȘTI DE PE ACESTE MELEAGURI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top