JAIPUR • Templul macacilor

JAIPUR

Templul macacilor

Cu o istorie de aproape 300 de ani, Jaipur (capitala Rajasthanului) a devenit unul dintre cele mai vizitate locații din India atât de străini, cât și de indieni deopotrivă. Al treilea loc din “triunghiul de aur” al Indiei (Delhi – Agra – Jaipur), orașul este uneori chiar mai aglomerat ca însuși New Delhi, fiind împânzit la propriu de tuktuk-uri și motociclete. 

 

Despre Jaipur...

După un drum cu trenul care părea că nu se mai termină (am călătorit la sleeper class, adică înghesuială mare și izuri neplăcute), am ajuns într-un final în gara principală din Jaipur, teferi și sănătoși (așa sperăm), și am plecat spre cazare.

Nu degeaba ne-a sărit în ochi faptul că toate clădirile aveau aproape aceeași culoare ștearsă, ușor maronie. Orașul a fost vopsit în roz în anul 1876 pentru  a-l întâmpina pe prințul de Whales – Alber Edward, primind astfel numele de Pink City. În timp, clădirile au îmbătrânit, culoarea s-a dus, iar vechiile cartiere odată roz au prins o nuanță bej-pământie și se pierd în norii de praf răscoliți de mulțimile grăbite.

Unde găsești liniște în Jaipur

Am ajuns să stăm tot la The Hosteller, fiindu-ne mai ușor (și puțin mai ieftin, aprox. 25 RON/noapte) să rezervăm direct de la recepția hostelului din Delhi. Decizia a fost una foarte bună datorita terasei și a locației, dar sunt și alte variante. Mai multe hosteluri din Jaipur poți găsi aici.

Norocul nostru a fost terasa nemaipomenită de la hostel care ne-a ferit cât de cât de nebunia de afară și unde am mai apucat sa scriem puțin pe blogul nostru, departe de îmbulzeală și claxoane și ne-am făcut puțin timp să mai povestim pe blog.

Galta Ji - Templul Macacilor

Neștiind din care colț să începem explorarea orașului, ne-am decis să vizităm  prima oară Galta Ji Temple sau Monkey Temple (cum a ajuns să fie numit), aflat la ieșirea din oraș, într-o mică vale. Există varianta să iei un tuk tuk direct până acolo (pe o rută ocolitoare), dar noi am preferat să urmăm poteca care pleacă de la marginea orașului și te poartă un drum șerpuitor, de la un templu la altul.

La numai câțiva pași pe cărarea pietruită, am fost întâmpinați de o mică familie de macaci (maimuțele tipice orașelor din India) care își vedeau de tabieturile zilnice, fără să bage în seamă prezența noastră. Abia mai târziu am realizat că intrasem pe un teritoriu care nu era stăpânit de om. Drumul se ramifică din loc în loc, fiecare cotitură ducând la un alt templu, iar Galta Ji Temple se află la capătul potecii principale.

Întregul complex este un loc de pelerinaj hindus, construit în jurul sec. XV-lea de-a lungul cărării prin valea munților Aravalli, unde se află și un izvor natural care umple kunds (bazine de acumulare) în care pelerinii uneori se scaldă în apa considerată a fi sacră. În templele parțial restaurate și prin pavilioanele pictate trăiesc aproximativ 200 de macaci (de unde și numele de Monkey Temple).

Dacă ești mai aventuros, poți să cumperi de la ieșirea din oraș sau chiar de pe drum câteva arahide sau alte ronțăieli pentru a hrăni macacii. Noi am descoperit că le plac enorm boabele a ceea ce pare a fi un fel de mazăre (care crește în copaci de-a lungul potecii) și, evident, bananele. 

BINE DE ȘTIUT:  Atenție unde îți păstrezi ronțăielile pentru că la maimuțe nu le este frică să îți sară pe rucsac sau să îți smulgă direct din mână orice li se pare interesant sau de mâncat. Noi am supraviețuit fără incidente, dar am surprins astfel de momente pe durata vizitei.

Recomandăm să nu atingi sau, mai rău, să lovești vreuna din maimuțe, deoarece pot deveni foarte agresive, foarte repede și te poți alege cu o mușcătură zdravănă. Altfel, ele sunt destul de pașnice și le prinzi atenția de la primul foșnet de pungă sau de ambalaj de alune.

Atenție  unde îți păstrezi ronțăielile pentru că nu le este frică să îți sară pe rucsac sau să îți smulgă direct din mână orice li se pare interesant sau de mâncat.

Pe drum sunt șanse să întâlniți lume care să vă ceară bani de intrare sau “donații” pentru templu. Nu există nici-o astfel de taxă și trebuie doar să îi ignorați și să mergeți mai departe. 

Hawa Mahal și bazarele

O altă aventură este să te urci pur și simplu într-un tuk-tuk și să te lași purtat prin centrul aglomerat al orașului – asigurăm adrenalină maximă. Dis de dimineață am plecat să vedem  Hawa Mahal (care în traducere înseamnă Wind Palace), de departea cea mai interesantă clădire din India de până acum.

Palatul îmbină arhitectura hindusă cu cea islamică, este pictat în mod evident în roz, iar dimineața poți urmări cum este scăldat treptat în razele soarelui de răsărit. Fațada este tapițată cu bovindo-uri și nișe vitrate, însumând în total 953 de ferestre, prin care, în vremurile apuse, femeile de la curte putea urmări viața din stradă ascunse de privirile oamenilor de rând.

Pentru o poză perfectă, poți urca în cafeneaua de vis-a-vis până sus pe terasă de unde poți avea cea mai bună priveliște asupra palatului. Hawa Mahal se află chiar lângă splendidul City Palace din Jaipur care nu trebuie ratat.

BINE DE ȘTIUT:  Pentru o poză perfectă, poți urca în cafeneaua de vis-a-vis până sus pe terasă de unde poți avea cea mai bună priveliște asupra palatului. Hawa Mahal se află chiar lângă splendidul City Palace din Jaipur care nu trebuie ratat.

Cu puțin curaj ne-am avântat și în Bapu Bazar, printre zecile de standuri cu fel de fel de țesături, sculpturi și alte accesorii vândute cu mândrie de micii meșteșugari care se vor lăuda ca este tradiția familiei lor din tată în fiu. Apoi am explorat cartierele vechi, mânați de stomacul aproape gol care dădea semnale zgomotoase. Așa am găsit Masala Chowk, un fel de food court indian, unde am degustat câteva preparate cică d’ale casei și înghețată indiană care, după spusele Biancăi, a fost extraordinar de bună.

 

Desigur că sunt și alte locuri care merită vizitate prin oraș și este o aventură însăși să te pierzi prin bazarele nesfârșite ale Jaipurului, dar nu vrem să stricăm surpriza de a descoperi singuri aceste locuri și așteptăm impresiile voastre aici pe blog.

Desigur că sunt și alte locuri care merită vizitate prin oraș, cum ar fi Amer Fort, și este o aventură însăși să te pierzi prin bazarele nesfârșite ale Jaipurului, dar nu vrem să stricăm surpriza de a descoperi singuri aceste locuri și așteptăm impresiile voastre aici pe blog.

Primul food-court din India

Cam toate mesele le-am degustat la singurul food-court pe care l-am găsit în India –  Masala Chowk – încercând cât mai multe feluri din bucătăria rajasthană. De la înghețată indiană – kulfi falooda – la diferite soiuri de preparate cu pui și chapati sau langoși delicioși. Mai sunt multe alte restaurante bune, dar gustul adevărat al mâncării indiene îl găsești doar pe stradă. 

 

Ultima dupămasă din Jaipur ne-am petrecut-o pe terasa hostelului, unde am avut o lecție de hindi, am savurat un chai și am scris cu plăcere aceste rânduri. A doua zi am luat bus-ul spre ceea ce va deveni cea mai plăcută destinație de până acum, Pushkar.

Perioada ideală

Din luna Noiembrie până în Martie vremea este perfectă cu nopți răcoroase și zile senine.

Transport

Bilete de bus am găsit pe redBus, pentru tren am folosit Ixigo, iar în rest aplicațiile Uber și Ola.

Cazarea potrivită

Pe Hostelworld unde am găsit cele mai bune oferte, dar am consultat și Booking și Agoda.

ALTE POVEȘTI DE PE ACESTE MELEAGURI

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top