AGRA • Marele Taj

AGRA

Marele Taj

Nu puteam să venim în India și să nu ne oprim la faimosul Taj Mahal din Agra. Cu toate că nu ne-am așteptat să fie ceva extraordinar, putem spune sincer că am fost impresionați de acest monument care își merită titlul de una dintre minunile acestei lumi.

Despre Agra...

Ca să ajungem aici am luat trenul din New Delhi – timp de 2 ore și jumătate – iar de la gara din Agra ne-am suit într-un tuk-tuk până la cazare.

Există și excursii de o zi din Delhi dar recomandăm o noapte de cazare pentru a vizita Taj Mahal-ul de dimineață înainte să se împânzească de turiști.

Unde găsești cazare aproape de Taj Mahal

Hostelurile sunt si de data aceasta de partea ta. E bine să cauți o variantă cât mai aproape de Taj Mahal pentru a nu avea foarte mult de mers pe jos dimineața pe semi întuneric. Da, cozile încep să se formeze înainte de răsăritul soarelui. Noi am găsit un mic hostel mic, ieftin și chiar în centru, dar nu ceva de recomandat, însă staff-ul a fost super prietenos și ne-au ajutat să cautăm bilete de tren până în Jaipur.

Taj Mahal dis-de-dimineață

Alarma ne-a trezit brusc din somn, era ora 5:15 și abia am reușit să ne dezlipim capul de pe pernă. Puțin buimaci, am plecat încet-încet spre Taj Mahal, unde deja se formase o coadă considerabilă la poarta de intrare, însă voiam neapărat să surprindem frumusețea acestui monument în cel mai bun moment al zilei.

A fost o dimineață răcoroasă și o pătura de ceață se așternuse la baza Taj-ului, care dădea senzația că plutește deasupra solului, o priveliște greu de redat în cuvinte. Am reușit să îl vizităm așa devreme pentru că luasem două nopti de cazare în Agra, tocmai ca să prindem acea lumină caldă a răsăritului și cât mai puțină lume.

BINE DE ȘTIUT:  Nu te grăbi să faci poză fix din poarta de la intrare la Taj Mahal. După ce te apropii, vei descoperi două alte edificii cu arcade mari, de ambele părți, de unde poti surprinde imagini mult mai bune și fără prea mulți oameni. 

Chiar dacă sună tentant să iei un one day trip din Delhi sau Jaipur, care ar salva timp și bani, ieși mai câștigat dacă iei o cazare măcar de o noapte în Agra.

Biletele la Taj Mahal se pot achiziționa de lângă intrare sau online (pentru a evita coada de la casa de bilete care se deschide pe la ora 06:00 dimineața) și e bine să nu ai cu tine un rucsac încărcat sau obiecte electronice (cu care oricum nu ai voie înăuntru) ca să scapi și de controlul de bagaj care merge destul de încet.

Se pare că după ce a fost finalizată construcția întregului complex, împăratul Shah Lahan a ordonat să li se taie mâinile tuturor muncitorilor care au lucrat la mausoleu pentru a se asigura că nu va fi reprodus niciodată… grele vremuri. Mai multe poți afla dacă intri și la muzeul Taj Mahalului, aflat pe lateralul complexului, accesul fiind inclus în biletul de intrare.

Evident că Taj Mahal-ul este primul obiectiv (că doar pentru asta am ajuns și noi aici) pe care este obligatoriu să încerci să îl vizitezi cât mai devreme, până nu devine împânzit cu oameni și trebuie să te strecori printre cei care fac poze, dar un loc plin de istorie și poveste este Fortul din Agra care face parte din patrimoniul Unesco pe care mulți turiști îl scapă din vedere.

Cel mai bun Malai Kofta din India

După o explorare pe îndelete a marelui Taj, cu siguranță te va lovi o foame de ceva bun și autentic. Imediat după poarta de ieșire din partea de sud, într-o mică piațetă, se află restaurant Joney’s Place. Mâncarea este peste așteptări (la un preț accesibil) și meniul oferă o imensă varietate de preparate pentru toate gusturile. Recomandăm Malai Kofta și Pasanda Paneer care sunt și specialitățile casei, iar ca desert nu trebuie să ratezi un pahar de Banana Lassi.

A doua zi am luat trenul spre Jaipur, lăsând în urmă cupola Taj Mahal-ului să se piardă în ceață (sau nori de praf mai degreabă) și nerăbdători să cutreierăm străzile orașului cunoscut ca Pink City.

Perioada ideală

Din luna Noiembrie până în Martie vremea este perfectă cu nopți răcoroase și zile senine.

Transport

Bilete de bus am găsit pe redBus, pentru tren am folosit Ixigo, iar în rest aplicațiile Uber și Ola.

Cazarea potrivită

Pe Hostelworld unde am găsit cele mai bune oferte, dar am consultat și Booking și Agoda.

ALTE POVEȘTI DE PE ACESTE MELEAGURI

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top