Cum ne pregătim de plecare?

Cum ne pregătim de plecare?

După ce ai stabilit un itinerariu clar, o perioadă de sejur și ți-ai trezit pofta de aventură este momentul să faci ultimele pregătiri înainte să cutreier lumea. Evident că fiecare se pregătește în felul său, iar aici facem un shortlist pentru toate lucrurile de care să ți cont înainte de plecare.

DOCUMENTE ȘI ACTE ESENȚIALE

Înainte de orice excursie ne asigurăm că avem toate documentele personale și alte acte în termen de valabilitate și care să nu expire peste cel mult 6 luni de zile (sau mai mult în funcție de perioada de voiaj).

  • Pașaport / Buletin. Verificăm dacă în țara/țările unde vrem să mergem avem nevoie de pașaport sau nu (dacă da, verificăm valabilitatea). Trebuie să calculezi astfel încât documentul să aibă valabilitate cel puțin 6 luni la ultima graniță/punct vamal din excursie. 
  • Card bancar. Este bine să anunți la banca emitentă locurile pe care vei dori să le vizitezi pentru ca altfel te poți trezi că îți blochează cardul din motive de securitate ale băncii. Totodată, noi sugerăm să își faci un cont online la o aplicație bancară ca Revolut (sau alt furnizor) pentru a nu fi nevoit să folosești cardul personal. Nu de alta, dar în zone turistice sunt șanse să fie ATM-uri false sau să ți se fure portofelul. Noi am folosit peste tot un card Revolut pe care puneam exact cât doream să scoatem, fără să avem griji ce se întâmpla cu el pentru ca se poate bloca instant din aplicație. 
  • Permis de conducere. Fie că vrei să închiriezi o mașină pentru a explora o arie întinsă sau un simplu scuter pentru a face turul insulei, este obligatoriu să ai la tine un permis de conducere (indiferent că este sau nu acceptat/recunoscut în țara respectivă) pentru că altfel te poți trezi cu o amendă usturătoare. De obicei trebuie să îl prezinți înainte de a închiria orice autovehicul.
  • Asigurare de călătorie. Obligatoriu ne facem asigurare oriunde plecăm, fie de la un furnizor local fie o asigurare online. Și dacă cumva pleci pe o perioadă nedeterminată, puneți un reminder cu două săptămâni înainte să expire polița pentru a putea prelungi că altfel este destul de complicat și costisitor să faci asigurare nouă de pe drum. 
  • Viză. Dacă cumva te-ai decis să pleci pe alt continent mai mult ca sigură că vei avea nevoie de viză de călătorie. Toate informațiile despre cum se poate obține viza pentru diferitele țări se găsesc pe site-ul MAE . Viza se poate obține online, fără prea mari bătăi de cap și în doar câteva zile, dar e bine să aplici pentru viză abia după ce ai achiziționat biletele de avion (cele de dus măcar) și ai un traseu cât de cât stabilit pentru că uneori sunt solicitate aceste informații în formularele online.
 
La toate acestea facem cîteva copii xerox pentru a le avea la îndemână fără a cotrobăi dupa cele originale și eventual o poză/scan pentru a le avea și pe telefon sau laptop. Este bine ca documentele originale să fie la loc sigur și să umbli la ele doar la nevoie. 

 

CE TIP DE BAGAJ LUĂM CU NOI?

Totul depinde de durata călătoriei, destinație și genul de aventură pe care vrei să îl ai.

  • Bagaj de mînă/Troller. Pentru o escapadă scurtă sau un citybreak de câteva zile recomandăm, în mod evident, un bagaj de mână / troller de la o firmă cunoscută (oferă garanție și nu te trezești cu fermoarul rupt la primul zbor) și care să se încadreze în dimensiunile impuse de companiile de zbor . Pentru perioade mai lungi de voiaj, dar care nu presupun multe deplasări (vacanță la mare, ski, etc) se poate opta pentru un geamantan / troller de cală.
  • Rucsac. Dacă cumva este vorba de o excursie de tip backpacking, care prevede vizitarea a mai multor locații sau chiar a mai multor țări, atunci sugerăm, fără doar și poate, un rucsac rezistent și încăpător. Noi am optat pentru acest model de 50L amândoi, deoarece se încadrează în dimensiunile maxime pentru a nu fi nevoie să îl punem la cală în avion și este extrem de comod și foarte ușor de pus/scos lucruri din el.

În concluzie, e bine să îți iei bagajul potrivit pentru tipul de călătorie ales dar să te asiguri de următoarele: să aibă două fermoare la fiecare compartiment pentru a putea să le prinzi cu lacăt, să fie din material rezistent la apă pe cât posibil (sau să cumperi o husă impermeabila), să aibă un design ergonomic și să fie cât mai comod, iar zona care se așează pe spate să aibe posibilități de aerisire (este important să nu îți iriți pielea la drumuri lungi pe jos).

Mic sfat!  Înainte de a preda bagajele la aeroport, asigură-te că ai pus lacăt la fermoare și că nu este accesibil niciun compartiment cu lucruri importante. Recomandăm totuși să ai la tine toate documentele personale și alte bunuri valoroase și să nu le uiți prin bagajul de cală.

MICI RECOMANDĂRI

  • Vaccin. Chiar dacă nu este obligatoriu să îți faci vreun vaccin înainte de plecare, noi recomandăm cu căldură să verifici pe site-ul MAE referitor la ce boli și viruși există în zona în care vrei să călătorești și să îți programezi o vizită la epidemiolog. Chiar dacă presupune o mică investiție, nimeni nu vrea să petreacă un concendiu prin spitale. Oriunde ai decide să mergi, sugerăm să îți faci măcar vaccinul contra hepatitei A și B (este pe viață) și care până la urmă îți este de folos chiar și la noi în țară.
  • Diferențe culturale. Poate pare ciudat dar în unele țări există anumite coduri etice și reguli nescrise referitoare la comportamentul și/sau ținuta adecvată, mai ales în lăcașe de cult, în casele localnicilor sau chiar în spații publice. Spre exemplu, în India am aflat că este lipsă de respect să intri încălțat în casa unui om, iar sărutul în public nu este tocmai acceptat. Fii înțelegător, respectă datinile și tradițiile locale și acceptă că toți suntem diferiți.
  • Mindsetul potrivit. Poate cea mai importantă dintre toate, dispoziția și pregătirea sufletească înainte de a porni la drum este principalul lucru care îți va influența în final toată călătoria. Cu toții luăm decizia să ne aventurăm în necunoscut datorită dorinței de a descoperi tot ce ascunde această lume și de a fi parte din cele mai extraordinare povești și experiențe care vor rămâne cu tine toată viața. De aceea este bine să fii pregătit să ieși din zona de confort, să fii dispus să schimbi itinerariul cu promisiunea unei aventuri mai interesante și să cunoști cât mai mulți oameni și să legi prietenii oriunde vei merge.

Nu știi când te vei întoarce în unele locuri și vei da de o față cunoscută care te va găzdui cu cea mai mare plăcere.

The pleasure we derive from journeys is perhaps dependent more on the mindset with which we travel than on the destination we travel to.”


Alain de Botton

Alte sfaturi de călătorie

Pentru mai multe sfaturi poți să dai un ochi și peste următoarele mici ghiduri ale călătorului pe care le-am scris pentru a te ajuta să îți faci un sejur perfect.

Back to Top